Bouwers- en aannemersblog

« Terug Start

Asbest verwijderen: hoe pak je dat grondig en voordelig aan?

Gepost op

Het (laten) weghalen van asbest is voor vrijwel geen enkele Nederlander een grote hobby of iets om naar uit te kijken. Dat geldt natuurlijk niet voor asbestverwijderingsbedrijven, die hieraan hun boterham verdienen. Het uitbesteden van asbest verwijderen is, bij kleinere oppervlakten tot 35 m2, dan ook een slim plan als je niet in de stress wilt schieten. Mocht je te maken hebben met een dakconstructie of asbestplaten die een oppervlakte van meer dan 35 m2 beslaan of die geboord of gespijkerd zijn, dan ben je sowieso verplicht een erkend bedrijf in te schakelen voor deze klus. Maar hoe kies je op een slimme manier een geschikt bedrijf uit om het asbest in je woning of je bedrijfsvestiging weg te laten halen? We hebben wat praktische zaken op een rijtje gezet waar je op kunt letten bij het kiezen van een passend saneringsbedrijf.

Let erop dat je voor een erkend bedrijf kiest

In Nederland mogen alleen officieel erkende én gecertificeerde bedrijven asbest verwijderen. Het certificaat dat in ons land benodigd is om asbest te mogen verwijderen, staat bekend als het SC-530 certificaat. Bedrijven die deze certificering hebben, hebben alleen asbestverwijderaars in dienst die dit certificaat hebben behaald en zich daarom Deskundig Asbestverwijderaar (ofwel: DAV) mogen noemen. Ga je dus op zoek naar een geschikte aannemer om je asbest te verwijderen, controleer dan of de betreffende onderneming over het genoemde certificaat beschikt.

Vergelijk offertes van meerdere asbestverwijderingsbedrijven

Kies voor het opvragen van meerdere offertes voor de asbestverwijdering, nadat je een asbestverwijderingsrapport hebt laten opstellen. Dit rapport is verplicht voordat er overgegaan mag worden tot het weghalen van de asbestplaten en asbestresten. Op basis van het rapport kan hetzelfde bedrijf en ook concurrenten een prijsopgave maken van de klus, omdat ze dan weten waar het asbest zit en hoeveel er van dit schadelijke materiaal aanwezig is. De prijzen die gecertificeerde saneringsbedrijven voor het weghalen van asbest hanteren, kunnen flink uiteenlopen. Door slim enkele offertes van bedrijven in jouw regio met elkaar te vergelijken, kun je al snel tientallen tot wel honderden euro's besparen op het laten weghalen van de asbest. En waarom zou je het jezelf duurder maken dan nodig is, als het ook goedkoper kan?

Ga ook af op klantbeoordelingen en reviews

Elk bedrijf dat zich bezighoudt met asbestsanering en dat serieus genomen kan worden, beschikt over en duidelijke website. Verder herken je goede asbestsaneerders ook aan de klantbeoordelingen die op hun website te vinden zijn en aan online reviews op andere websites. Het is slim om dit soort beoordelingen serieus te nemen, want ze geven vaak een goede indicatie van de kwaliteit die je kunt verwachten. Eventueel kun je ook, om het zekere voor het onzekere te nemen, ook telefonisch nog referenties natrekken.


Delen