Bouwers- en aannemersblog

« Terug Start

Asbestverwijdering: zo gebeurt dat

Gepost op

Tegenwoordig hoor en lees je steeds vaker over asbestverwijdering. Asbest is ongezond en kan leiden tot ernstige ziektes met een enkele keer de dood tot gevolg. Dat wil de overheid, koste wat het kost, voorkomen. De overheid wil dat er in 2024 geen asbestdaken meer in Nederland zijn. Toch kun je het asbest niet zomaar even zelf verwijderen. Wanneer je je niet houdt aan de regels, kun je een behoorlijke boete krijgen. Bij het verwijderen van asbest komt veel expertise kijken. Ook is het kostbaar om asbest te verwijderen. Daarom wil de overheid door sanering met ingrijpende maatregelen een einde maken aan een ongezonde toestand.

Asbest

In oudere huizen kun je nog op veel plekken asbest tegenkomen. Het werd regelmatig gebruikt als brandwerend middel. Ook is de isolatie van asbest goed. We weten nu dat asbest een gevaarlijk product is als je het inademt. Zo lang het product zoals bijvoorbeeld golfplaten met rust gelaten wordt, gebeurt er niets. Ga je het echter zagen of breken, dan komen er kankerverwekkende vezels vrij. Vooral in huis is dat natuurlijk niet wenselijk. Asbest werd ook gebruikt in afvoerbuizen, plafondplaten, vloerzeil en veel andere producten. Omdat asbestdaken door de wind beschadigen, moeten deze daken worden verwijderd. De kankerverwekkende vezels komen in de lucht.

Asbestverwijdering

Het proces om asbest te verwijderen begint met een asbestinventarisatie. Dat is volgens de wet bepaald. Het is een onderzoek waarbij wordt gekeken of er volgens de SC-540 richtlijnen asbest in een gebouw aanwezig zijn. Kan het aanwezige asbest zich niet vermengen met de buitenlucht, dan is het verstandiger het te laten zitten.

Een particulier die asbest verwijdert

Asbestverwijdering kun je niet zomaar even zelf doen. Je moet, wanneer je asbest wilt verwijderen, eerst naar de gemeente gaan. Je bent namelijk verplicht het verwijderen gezond en goed te laten verlopen. Wanneer je als particulier of bedrijf het asbest niet op de goede manier verwijdert, kan de inspectie van de Rijksoverheid je een flinke boete geven. Het asbest moet op de juiste manier worden afgevoerd. Wanneer je een asbest dak wilt slopen, krijg je een mededeling onder voorschriften of een sloopvergunning. De voorschriften gaan over asbest dat niet beschadigd is. Je kunt het asbest zelf verwijderen of door een officieel verwijderingsbedrijf. Wil je het zelf doen, hetgeen goedkoper is dan een officieel verwijderingsbedrijf in te schakelen, moet je je houden aan de instructies van de gemeente. Deze instructies gaan niet alleen over het verwijderen, maar ook over de verpakking om het af te kunnen voeren naar de stortplaats. Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden asbest zelf verwijderen. Niet-particulieren moeten het verwijderen overlaten aan een asbestverwijderingsbedrijf.


Delen