Bouwers- en aannemersblog

« Terug Start

Dakdekker

Gepost op

Een dakdekker nodig?

Van een huis is het dak het meest kwetsbare onderdeel. Het maakt daarbij niet uit of het een dak van een ouder of nieuw huis is. Als je al een geruime tijd in je huis woont en je merkt dat er iets niet in orde is aan het dak, bijvoorbeeld een lekkage, dan is het belangrijk dat je daar snel werk van maakt. Voor een dergelijke klus moet je een erkende dakdekker inschakelen. Een dakdekker kun je ook nodig hebben wanneer je de dakpannen van je dak wilt vernieuwen. Betonnen dakpannen hebben een levensduur van ongeveer 40 jaar. Wanneer de dakpannen dus al langer op je dak liggen is het verstandig om deze te vervangen voordat er problemen ontstaan. Door scheuren in de pannen kunnen er lekkages optreden. Wanneer door een lekkage de dakconstructie aangetast wordt, zijn de kosten veel hoger om het geheel te vernieuwen. Neem als je werkzaamheden laat uitvoeren een onderhoudscontract. De vakman zal dan om de paar jaar je dak komen inspecteren en de eventueel kleine aanpassingen aanbrengen. Hierdoor blijven de onkosten laag.

Werkzaamheden dakdekkers

Dakdekkers kunnen in principe alle werkzaamheden uitvoeren die met een dak te maken hebben. Zo kan hij een lekkage verhelpen, een dak renoveren, een geheel nieuw dak plaatsen en regelmatig onderhoud uitvoeren. Wanneer je een rieten dak hebt, zal je zowel voor het leggen als het repareren van bepaalde delen een gespecialiseerd bedrijf moeten inschakelen.

Een nieuw dak plaatsen

Als je zelf een huis gaat bouwen, kun je beter het dak uitbesteden aan de vakman. Hij kan de gehele klus voor het plaatsen van het dak voor zijn rekening nemen.

Renovatie

Heeft een dakbedekking zijn levensduur bereikt, dan zal deze vernieuwd moeten worden. Hiervoor moeten eerst de bestaande dakpannen of een andere dakbedekking verwijderd moeten worden. Daarna zal hij het dak goed schoonmaken en voorzien van nieuwe pannen of bijvoorbeeld leien. Zo kan de dakbedekking worden vernieuwd waarbij ook de onderlaag geïnspecteerd zal worden. Zijn er problemen met de onderlaag dan worden deze eerst in orde gebracht.

Een plat dak

Een lekkage op een plat dak is een groot probleem. Je kunt proberen de plaats van de lekkage op het platte dak te achterhalen, zodat je het gat zelf kan dichtmaken. Het is vooral bij een plat dak moeilijk om de juiste plaats van de lekkage te vinden, zodat je een vakman zal moeten benaderen. Wanneer hij langs komt, zal hij eerst de situatie bekijken. Wanneer hij er niet zeker van is waar de lekkage vandaan komt, zal hij je adviseren er een nieuwe dakbedekking op aan te brengen. Wanneer je hem daar toestemming voor geeft, zal er eerst een offerte gemaakt moeten worden. Omdat er verschillende materialen voor het platte dak gebruikt kunnen worden, zal hij eerst de voor- en nadelen van de materialen met je bespreken. Neem een goede dakbedekking die nog jarenlang mee zal gaan. Neem een van de dakdekkers die erkend zijn, zodat je zeker weet dat er goed werk wordt geleverd en je garantie hebt.


Delen