Bouwers- en aannemersblog

« Terug Start

Zelf een vijver aanleggen

Gepost op

Heb je een grote tuin, of wil je een keer iets anders in je tuin? Dan is het misschien een idee om een vijver aan te leggen. Een vijver heeft een diversiteit aan flora en fauna en als je in je tuin zit, is een vijver altijd ontspannend om te zien, of te luisteren naar een kabbelend watervalletje. Een vijver aanleggen, kan je laten doen door professionals, maar het is heel goed mogelijk om dit zelf te doen. Een vijver hoeft niet groot te zijn. Het is afhankelijk van je eigen wensen, wil je een fontein, een waterval, of alleen maar vissen?


Voorbereiding

Een vijver aanleggen begint altijd met een plan. Hoe komt je vijver eruit te zien? Hoe groot wordt deze en is de plek waar ik de vijver wil plaatsen leeg, of moet ik nog bomen rooien en struiken verplaatsen? Begin eerst met het maken van een plattegrond van de vijver en bepaal de maten van de vijver. Bepaal de vorm van de vijver en of je een voorgevormd model wilt gebruiken, of dat je je eigen vorm ontwerpt en gebruikt maakt van folie. Dit laatste wordt het meeste gedaan. Meet de afmetingen op de plaats waar de vijver dient te komen en zet de vorm af met piketpaaltjes.


De uitvoering

Nu je je vorm bepaald hebt, kan je beginnen met graven. Graaf nooit zomaar een groot gat, waar je plompverloren water in laat lopen, dat is geen vijver. Een vijver heeft verschillende dieptes. Zo moet je dus ook graven. Verdeel je vijver in plateaus. Het ondiepe en bovenste niveau is het grootst, het plateau eronder is iets kleiner, zodat je eerste plateau een rand krijgt. Onder niveau twee graaf je het derde en laatste plateau, wat kleiner is dan voorgaande plateaus. Na het uitgraven, bestrooi je de bodem en de plateauranden met wit zand. Dit is zachter voor de vijverfolie en dient ter bescherming van eventueel opkomend grondwater. Nu kan je de folie gaan leggen. Probeer de folie zo goed mogelijk tegen de bodem en plateauranden te drukken en snijd de folie, maar laat een rand over van ongeveer 50 cm. Leg enkele tegels op de bodem neer, waar je op kan staan. Handig voor onderhoud en om plantenmanden op te zetten.


Afwerking

De meeste randen van vijvers, bestaan uit tegels. Leg deze tegels op de randen en snijd dan wat er nog over blijft van de folierand weg. Let op dat de vijverrand altijd waterpas is. Een scheve rand geeft geen mooi aanblik aan de vijver. De feitelijke vijver is gereed en is het tijd om te vullen met water, planten, vissen en een waterval of fontein.

 


Delen