Bouwers- en aannemersblog

« Terug Start

Veranda

Gepost op

Een huis met tuin is erg geliefd onder kopers. En dat is niet verwonderlijk. Veel mensen dromen ervan om 's avonds na het werken heerlijk in de tuin bij te komen. Dit kan extra lekker onder een mooie veranda in uw tuin. Dit artikel legt eerst uit wat dit is, waarna vervolgens de grootste voordelen en nadelen worden benoemd.

Wat is het?

Een veranda is een overdekking of afdak in uw tuin. Het kan aan de schuur of woning worden geplaatst maar ook vrij staan. Vaak bestaat deze overdekking uit een aantal palen met hierop rustend een dak. De zijkanten kunnen zowel open als (gedeeltelijk) dicht gemaakt worden. Helemaal dicht zijn de zijkanten eigenlijk nooit. In een dergelijk geval is er namelijk meer sprake van een schuurtje of tuinhuis. 

De voordelen

Een veranda biedt veel voordelen. Om te beginnen is het een beschutte plek waar u kunt zitten. De overdekking biedt zowel bescherming tegen de zon op een warme zomerdag als ook beschutting tegen de regen of wind. Helaas is het in Nederland vaak snel fris als u buiten zit, of is het qua temperatuur wel goed maar kunt u door de regen alsnog niet buiten zitten. Een veranda biedt dan uitkomst. Hier kunt u, ook als het frisser is of als het regent, onder zitten. Door zijwanden te plaatsen kunt u beschut buiten zitten. Eventueel kunt u gebruik maken van een zijwand van zeil die afneembaar is. Het plaatsen van dit afdak is eenvoudig, snel en goedkoop te realiseren. Vaak is er geen vergunning nodig voor het plaatsen. Daarboven op is het niet moeilijk om een veranda te maken en kunt u dit prima zelf uitvoeren. Doordat bijvoorbeeld geen fundering nodig is en dure dakbedekking kan deze overdekking voordelig gemaakt worden. Door de juiste vorm, plek en uitstraling te kiezen kan de veranda helemaal opgaan in uw tuin. Plaatst u daarnaast verlichting onder de overdekking, dan kunt u hier ook 's avonds heerlijk met een boek wegdromen. 

De nadelen

Echter zijn er ook nadelen aan een veranda verbonden. De grootste nadelen zijn de kosten en de ruimte. Zeker als u zelf niet de tijd of creativiteit hebt om de overdekking zelf te maken, kan het een behoorlijk dure investering zijn. Daarnaast neemt een relatief kleine voerdekking al snel behoorlijk veel ruimte in beslag. Zeker als u onder dit afdak een tuintafel plaatst, bent u al snel vijf tot tien vierkante meter tuin kwijt. Bent u dol op buiten zijn en heeft u de ruimte in uw tuin? Kies dan voor een mooie veranda, zodat u nog meer kunt genieten van de natuur!

Voor meer informatie spreek met SVK Benelux.


Delen